Diskussioner med forumaktivitet

En Moodle kurs kan ha flera forumdiskussionsområden för olika användning. När du öppnar en forumdiskussion innehåller den vanligtvis en beskrivning av områdets syfte. Till exempel kan det vara avsett för att lära känna andra studenter, återlämna en kursövning eller ge kursåterkoppling.

Diskussioner kan hittas från forumet som diskussionskedjor där diskussionens ämnen och författare kan ses på forumets startsida. Ämnen är organiserade så att ämnet med det senaste skickade meddelandet är på toppen. Du kan öppna en diskussion genom att klicka på en ämnesrubrik.

Skriva ett forum-meddelande.
Du kan starta en ny diskussion genom att klicka på ”Lägg till ett nytt diskussionsämne”. Obligatorisk information som behövs är ”Ämne” och ”Meddelande”. Det är också möjligt att lägga till en bilaga. Meddelandet skickas med knappen ”Publicera inlägget i forumet”.

Efter att du skickat ett meddelande har du 30 minuter på dig att redigera meddelandet, till exempel för att fixa stavfel. Du kan göra detta genom att trycka på ”Redigera” knappen. Efter att tiden gått ut kan meddelandet inte redigeras. Samtidigt skickar Moodle ditt meddelande via e-post till alla som har prenumererat på ämnet.

Besvara ett meddelande
Du kan svara på ett annat meddelande genom att öppna meddelandet och klicka på ”Svar” längst ner till höger.

Prenumerera på ett forumämne (beställa meddelanden till e-post)
Studenter kan vanligtvis prenumerera på forumämnen från vilka de vill ta emot meddelanden till e-post.

När du har öppnat ett av forumområdena från kursen framsida, hittar du en kugghjulsikon vid högra sidan av skärmen. Genom att klicka på kugghjulet öppnar du en meny där du kan se vilken typ av prenumerationsinställningar som används. Om det står ”Obligatorisk prenumeration” får du e-postmeddelanden automatiskt. Om det står ”Alternativ prenumeration” eller ”Automatisk prenumeration” kan du välja ifall du vill ta emot e-postmeddelanden eller inte. Ifall det under dessa finns alternativet ”Prenumerera på detta forum” kan du beställa meddelanden till din e-post genom att klicka på det.

Forumprenumeration kan avbrytas från samma ställe där du beställer en prenumeration. Klicka på kugghjulsikonen på forumets framsida och tryck på ”Avbeställ prenumeration från detta forum” alternativet. Efter detta får du inte längre e-post från meddelanden till detta forum. Den här inställningen är bunden till det specifika forumet, så du kan fortfarande prenumerera / avbeställa prenumerationen på andra forumområden. Ifall läraren har tvingat prenumerationen kan du inte ändra inställningen själv.

Instruktioner för att skriva långa foruminlägg

Ifall du skriver en längre till till Moodle, till exempel tillsammans med reflekterande foruminlägg, är det klokt att skriva texten först i ett annat program, där du ibland kan spara texten. När du har skrivit texten kan du föra den till Moodle med kopiera & klistra funktionen. Moodle har inget alternativ att spara texten i mitten av skrivandet, så ifall till exempel en webbläsare kraschar skulle det leda till att du tappar texten. Ytterligare har DigiCampus Moodle en fyra timmars tidsgräns, vilket innebär att om skrivningen av någon anledning är pausad kommer texten att gå förlorad efter att tidsramen stängs.