Åtkomstbegränsningar i en kurs

Villkor kan ställas in för aktiviteter/resurser och hela sektioner (ämnen) som avgör om de är synliga eller dolda för studenter. I inställningarna för varje aktivitet/resurs och sektion finns en funktion som heter Begränsa åtkomst, där olika villkor kan ställas in.

Vad används åtkomstbegränsningar vanligtvis för?

  • Att reglera studietakten: Du kan strukturera studenternas framsteg i kursen så att de kan gå vidare först efter att ha slutfört tidigare aktiviteter eller sektioner, eller genom att använda datumbegränsningar så att en aktivitet/resurs eller sektion blir tillgänglig från ett visst datum och framåt.
  • Att begränsa synlighet: Du kan dölja eller på annat sätt förhindra att studenter får tillgång till vissa kursmaterial, till exempel lärarens instruktioner eller material som är avsett för andra studentgrupper.
  • Att rikta innehåll: När du vill rikta olika kursinnehåll till olika användare, till exempel till specifika grupper eller baserat på användarens språkval.
  • Att utfärda kursbevis: När du vill att studenterna ska kunna se ett intyg först efter att de har slutfört en specifik aktivitet, till exempel en tentamen i kursen.

Lägga till en begränsning

  1. Öppna inställningarna för aktiviteten/resursen eller sektionen. Under rubriken Begränsa åtkomst, välj Lägg till begränsning. Här kan du ställa in olika kriterier som begränsar studentens åtkomst till kursmaterialet.


Tillgängliga begränsningar är:

  • Aktivitetsslutförande: Du kan ställa in vilka aktiviteter som måste vara slutförda innan studenten får tillgång till den valda aktiviteten/sektionen. Obs: För att aktiviteter ska visas i listan måste "Slutförande av aktivitet" vara aktiverad för dem.
  • Datum: Ställ in att aktiviteten ska öppnas vid en viss tidpunkt eller definiera en tidsperiod då aktiviteten ska vara tillgänglig.
  • Betyg: Tillåt åtkomst till materialet endast när studenten har uppnått ett visst betyg. Obs: Denna inställning kräver att du har aktiverat slutförandeuppföljning för de valda aktiviteterna och har tilldelat dem ett betyg.
  • Grupp: Tillåt endast specifika studentgrupper att få tillgång till materialet.
  • Språk: Språkbegränsningen används vanligtvis när det finns en eller flera versioner av samma innehåll på olika språk i kursen. När du ställer in ett specifikt språk som åtkomstbegränsning, till exempel svenska, visas kursmaterialet endast för studenter som har svenska som sitt valda språk.
  • Användarprofil: Begränsa åtkomst baserat på användarprofilinformation, till exempel avdelning, ort, kohort eller e-postadress.
  • Begränsningar: Ett begränsningsset används när du vill skapa flera olika grupperingar eller variationer av åtkomstvillkor.

Dölj kurssektioner eller aktiviteter

Som standard ser studenter kurssektioner som har åtkomstbegränsningar som nedtonade/gråmarkerade. I vissa fall kan läraren dock vilja dölja dessa sektioner helt. Detta kan göras samtidigt som du ställer in en åtkomstbegränsning. Under Begränsa åtkomst, klicka på ögonikonen framför begränsningsvillkoret. När en snedstreck visas över ikonen, kommer aktiviteten/sektionen att vara dold tills de angivna villkoren är uppfyllda.

Hjälpte det här svaret? Ja Nej

Send feedback
Vi beklagar att vi inte kunde vara till hjälp. Lämna gärna feedback och hjälp oss att förbättra den här artikeln.